De Lierse Ommegang

Al van in de 14de eeuw trekt op kermisdag een processie door de Lierse straten. Geleidelijk aan breidt die processie uit. Naast religieuze elementen, zoals de relieken van stadspatroon Gummarus, verschijnen meer wereldse onderdelen (vaak van religieuze oorsprong) als reuzen, fabeldieren en praalwagens.

Van een processie wordt de optocht een ommegang, een benaming afgeleid van omgaan, aanvankelijk rond de kerk, later rond of door de stad.

In het kader van de 25-jaarlijkse Gummarusfeesten vond op 27 september en 4 oktober 2015 de Lierse Ommegang plaats. Beide zondagen waren een reuzensucces!

Ruim 1000 figuranten brachten Lier meer dan 500 jaar terug in de tijd en lieten de bezoeker de bedrijvigheid in het laatmiddeleeuwse stadje beleven. Lier in feeststemming bovendien: Filips de Schone en Johanna van Castilië deden hun blijde intrede en daarvoor trokken de reuzen ’s namiddags in een plechtige optocht door de straten. Gummarus, overdag her en der in de stad aanwezig, was ’s avonds de spilfiguur van de opvoering in samenwerking met Theater Tol.

Bekijk de foto’s en filmpjes op onze facebook pagina en op de websites van Lier belicht en Lier in beeld!