B2823, Lierelei, collectie stadsmuseum Lier
©Jeroen Broeckx & Lichtwaas

De Lierelei

De Gezellen van ’t Groot Volk ijveren voor het behoud, het beheer en de uitbouw van de historische Lierse reuzentrein. Voor de Ommegang 2022 valt de keuze op de creatie van een nieuw fabeldier gebaseerd op drie socio-culturele en economische elementen uit de Lierse geschiedenis: de palingvisserij, de veemarkt die aan de oorsprong ligt van de spotnaam Schapenkoppen en de duivenmarkt. Peters van de Lierelei zijn drie Lierse verenigingen verbonden met die drie elementen. Zij begeleiden de Lierelei met heel veel trots in de Ommegang.

Een dertigtal palingvissers of palingdraaiers verenigen zich in 1932 in De Moedige Bootvissers om hun beroepsbelangen beter te kunnen verdedigen. In een typisch Lierse platbodem met kruisnet voor de palingvangst laten zij zich meedrijven met de stroming van de Nete. Sinds het verbod op de palingvisserij hebben de Bootvissers in 1979 een nieuwe start genomen met toeristische rondvaarten. De intussen Koninklijke Moedige Bootvissers varen nog steeds van 1 april tot 31 oktober met hun platbodems op de Binnennete en dragen zo bij aan de toeristische uitstraling van Lier.

De Sociëteit van de Schaepshoofden, opgericht in 2008, onderneemt diverse activiteiten ter bevordering van het culturele, artistieke en gastronomische leven van de Lierenaars of Schapenkoppen. Age si quid agis of indien gij iets doet, doe het dan goed is hun leuze. De vereniging heeft haar onderkomen in het Spui, een 16de eeuws sluiscomplex gebouwd over de oorspronkelijke Kleine Nete, aan de Stadsvesten. Achter het Spui realiseren de Schaepshoofden in samenwerking met de stad Lier een begrazingsproject waarbij schapen de Netedijken op een ecologische manier onderhouden.

De Koninklijke Lierse Duivenbond is de organisator van de Lierse duivenmarkt. Het is niet alleen de oudste duivenmarkt van België (ontstaan ca. 1850), maar ook de meest bekende, tot ver over de landsgrenzen heen. Elke zondag van midden januari tot midden april organiseerde men vroeger de duivenverkoop op de Lierse Grote Markt. Een dalende interesse heeft in 2022 tot de beslissing geleid de duivenmarkt tot vijf zondagen, hoofdzakelijk in de maand maart, te beperken. Het stijgende aantal bezoekers én verkochte duiven tonen aan dat die aanpak een nieuw élan aan de Lierse duivenmarkt geeft, een stimulans voor de toekomst.