Schrobberbeek, eigendom Schoolbond
©Jeroen Broeckx & Lichtwaas

Schrobberbeek

Schobberbeek is, naast Pitjevogel en Suskewiet, één van de drie koningen uit het toneelstuk En waar de ster bleef stille staan van Felix Timmermans en Eduard Veterman dat in maart 1925 in première ging. Sindsdien staat het toneelstuk nog regelmatig op de affiche, al of niet in een bewerking of filmversie.

Drie armoezaaiers stappen in de kerstperiode verkleed als de Drie Koningen door het Lierse winterland om wat drinkgeld op te halen. Ze zien een woonwagen waarin een jonge vrouw net is bevallen. Het gebeuren grijpt hen zo aan dat ze alles wat ze bijeen hebben gebedeld en gezongen aan het arme gezin schenken. Was het een vlaag van verstandsverbijstering? Of hebben ze echt de Heilige Familie gezien? En heeft de gift hen beter en gelukkiger gemaakt? De ervaring brengt een intense verandering bij elk van de mannen teweeg.

In 2019, naar aanleiding van hun 125ste verjaardag, besloot de Lierse toneelkring Schoolbond het succes van De Ster te vereeuwigen met een reus. De keuze viel op Schrobberbeek. Jan Hendrickx sr. (1935-2021), gewezen begeesterend voorzitter en acteur bij toneelkring Schoolbond, staat model voor de reus. Tussen 1972 en 2006 kroop Jan sr. ruim 150 maal in de huid van Schrobbberbeek.